Maşa ile Koca Ayı ve Bay Meraklı
Maşa ve Koca Ayı

Kızıma Maşa diyorum.  Ben de Koca Ayı.  Bunu bir tek biz yapıyoruz sanarken çevremde birçok Maşa ve Koca Ayı anne-kız buluverdim.   Bu çizgi filmi biliyorsanız ne güzel, yok yeni tanışıyorsanız memnun olacağınızı garanti ederim :).  O kadar çok sevdik ki bu çizgi filmi eğer evdeysek kucak kucağa oturup birlikte seyrediyoruz.   Sadece biz değil araştırınca tüm dünyada çok sevildiğini ve izlendiğini öğrendim.   Bir Rus yapımı olan Maşa ve Koca Ayı’nın onca Japon ve Amerikan çizgi filmi arasından yükselişini çok merak ettim.   Biraz araştırdım ve bu yazı ortaya çıktı.  Tabi sevme nedenimizi düşününce bizim zamanımızın çizgi filmleri aklıma geldi.   Onları ve altında yatan neşeli çocukluğu da sevgi ve özlem ile anmadan edemedim.

Maşa (Masha) ve Koca Ayı, günümüzün en eğlenceli çizgi filmi

Laf aramızda kızımı benden daha çok sevmeme rağmen Koca Ayı’yı yani Mişka’yı Maşa’dan daha çok seviyorum.   Maşa öyle yaramaz ki o zavallı kocaman ayıcığın canı çıkıyor peşinde koşturmaktan.   Kaç kere ayıcığın evi başına yıkıldı bilemiyorum.   Ellerim başımın arasında acıya acıya seyrediyorum iyi niyetli ayıyı (haha komik oldu bu tamlama).   Maşa ormanda bir evde yaşayan çok yaramaz, karıştırıcı, hiper-süper aktif, şirin bir kız çocuğu.  Koca ayı sirkte çalışıp emekli olmuş, yine ormandaki evinde yaşayan yetenekli, yardımsever, vicdanlı, huzurlu bir ayı.  Bir de diğer hayvanlar var.  Bunların hepsi komşu.  Tavşan, sincap, kirpi, kurtlar, v.b.

Genelde film şöyle başlar:  Sabah Maşa evin kapısını açar, esner ve diğer hayvanları görürüz. Hepsi önceden uyanmıştır ve Maşa’nın evinin kapısının açıldığını duyunca hepsi kaçışırlar.   Çünkü Maşa hepsini teker teker bir şeylere zorlayacak, canlarını çıkaracaktır.  Koca ayı ise huzurla bir işini yapmaya başlamıştır ve birden evine Maşa yuvarlanarak girer…

Maşa ve Koca Ayı
Maşa ve Koca Ayı;  Oleg Kuzovkov tarafından yaratılmış, yapımcı firması Animaccord Animation Studio (Moskova, Rusya) olan bir Rus çizgi filmi.  Maşa ve Koca Ayı aslında bir Rus halk hikayesi.  2015 yılından itibaren Türkiye’de yayınlanmaya başlamış. 25 dile çevrilmiş ve yüz ülkeden fazla ülkede gösterilmiş.   İlk bölümü “Nasıl Tanıştılar”  7 Ocak 2009’da yayınlanmış.

Maşa ile Koca Ayı’dan bir You Tube Rekoru

You Tube’da genel olarak bölümleri çokça seyredilen çizgi film, “Recipe for disaster” (Felaket için yemek tarifi) bölümüyle You Tube tarihi boyunca en çok izlenen 5 videodan biri olmuş ve hatta müzik dışı en çok izlenen video olarak bir rekora imza atmış.   Bu bölümü kirmizifincan.com ana sayfa video bölümüne ekledim.  Vakit bulduğunuzda seyredebilirsiniz.

İşte böyleee… Şimdi gelelim: Biz bu çizgi filmi neden bu kadar çok sevdik?  Acaba bizim zamanımızdakiler gibi çocuk çocuk, eğlenceli, saf, temiz olduğu için mi? Bana sanki öyle geldi.

90’lar, 80’ler Bizim Çizgi Filmler

80-90'ların unutulmaz cizgi filmleri
80-90’ların cizgi filmleri

Ahhhh ahhh… Adile Naşit kıkır kıkır isimleri sayardı da sonra çizgi filmimiz başlardı; Yakari, garip garip kişneyen atıyla, Musti desen kolları dirsekten kıvrılmış robotik yürüyüşü ve yavaş konuşmasıyla… Pazar sabahları yanlış hatırlamıyorsam Nils ve Uçan Kaz (Nortn… Ablam şimdi hatırlattı), Değerlinin efsane gülüşü, Bir de Tonton Ailesi vardı bak unutmuşum, resme koymamışım ayıp oldu Tontonlara. “Hophophop değiş Tonton” 

Ne güzel günlerdi… Ne güzel çocuklardık, birlik halindeydik, hep beraber aynı şeyi seyreder, aynı şeye gönül verir,  aynı şeyden sohbet ederdik.  Bay meraklı vardı.  Her seferinde hayran hayran büyük küçük izlerdik “… Abarikandi, mabarikandi…” . Arı Maya ve Heidi beni çok ağlatırdı.  Bildiğiniz arabesk çizgi film kategorisi olsa onlar krallarıydı.

Tabi He-Man’ler She-Ra’lar falan da vardı ama şimdiki gibi ışınlarla kavga eden kan revan içinde patlayan, bilimum yaratıkları olan ciks ciks, kaba kaba kahramanlar yoktu.  Kaba olan kahraman olamazdı ( hımm sanırım Tazmanya Canavarı biraz kabaydı, olsun sevimliydi.)

Oyunlarımız bile bu çizgi filmlerle ilgili olurdu bazen. “Şeker kız Kendi! Antoniyle evlendi. Bunu duyan Liza kıskançlıktan ge-ber-di” diye bir el şaklatmacalı kız oyunu vardı.

Sonunda kollarının arasından suratını gösterip dil çıkarırdın.  Şöyle ki:

Şeker kız Candy Antony'yle evlendi
Şeker kız Candy Antony’yle evlendi

 İşte böyleyken böyleydi.  Yazacak çok anı, çok kahraman var daha, artık unuttuklarım kusuruma bakmasın.  Yazıyı ve resimleri hazırlarken oldukça eğlendim.  Photoshop photoshop olalı bu kadar aşağılanmadı, bu kadar çekmedi tahminen.

Olsun… Ben eğlendim, siz de eğlenin İnşallah.


 

“Kamyon” Bilmecesinin Cevabı: Kamyon şöförü yaya olarak hızlıca yürümektedir. 


 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

GÜVENLİK KODU *