Google: “Doğru olduğunu bildiğimiz on şey” – 1
Google’ın Hikayesi
Her gün belki on on beş defa Google Analytics‘e bakıyorum. Google Dijital Atölye‘den eğitim alıyorum (henüz yirmi üç rozetin sekizini alabildim, bitirince sertifikamı alacağım oturduğum yerden). Think with google‘dan gelen maillerimi G-mailimi açarak okuyorum, You-tube izliyorum, çokça paylaşıyorum. Support google‘ı yardım ihtiyacım olduğunda okuyorum. Eeee eşim Emre’ye de Google Emre diyorlar zaten. Google hepimizin eli – ayağı, gözü – kulağı gibi, girip bir şey aramadığımız gün yok.
Araştırdıkça şaşırdım, hayran kaldım. İlk bölümde Google’ın hikayesini ikinci bölümde ise asıl anlatmak istediğim şeyi “Doğru olduğunu bildiğimiz on şey”i anlatacağım.
Sizi de heyecanlandıracağını düşünüyorum:
Kısaca ve Sıkmadan Tarihçe:
Larry Page ve Sergey Brin 1996’da Stanford Üniversitesi’nde tanışırlar. Amaçları önceleri BackRup ismini verecekleri bir arama motoru hazırlamaktır. Akıllarında farklı bir arama motoru algoritması vardır; ulaşılabilecek tüm bilgileri organize edebilen ve düzgün, basit, akılcı bir yoldan index formunda sunabilen kolay ulaşılır bir sistem…
14 Eylül 1997’de arama motoru ismi Google olur. Amerikalı matematikçi Edward Kasner’in 1 ile başlayıp 100 adet 0 ile devam eden sayıya daha hızlı işlem gerçekleştirmek amaçlı koyduğu isimdir Gogol (“Mathematics and the Imagination” kitabı ile bu terim çokça kullanılmaya başlanıyor ve sonra daha sevimli olan googol’a dönüşüyor). İki genç bu isimden yola çıkarak yeni markaları Google’ı oluştururlar. Kelime tanımındaki sıfırların çokluğunu arama yapıldığında arama sonuçlarının çokluğu gibi hayal eder, görsel olarak “o”ların yanyana artmasının güzel olacağını düşünürler, bu şekilde de uygulanır. Bence çok da güzel olur:
1998’de Sun firması sahibini ikna eden gençler ondan yüzbin dolarlık bir çek alır ve bugünün en değerli markası olma yolundaki en büyük adım atılmış olur. Grup Palo Alto’da (Kaliforniya – Santa Clara )bir garaja taşınırlar daha sonra ise işler çok kısa zamanda büyüyecek ve garaj onlara yetmez hale gelecektir.
Doodle
1998 yılında şirket çalışanları Nevada çölündeki Burning Man festivaline giderler bunu da göstermek için logoyu değiştirirler. Bu, günümüzde de halen devam eden Doodle geleneğinin doğmasına yol açar. Doodle, kutlama, anma v.b. gibi özel günlerde google logosunun o özel günü yansıtır şekilde değiştirilmiş halidir.
Doodle “amaçsızca bir şeyler çiziktirmek” anlamında kullanılan bir kelime. Hatta “Doodle sanatı” isimli bir resim tarzı bile mevcut.
Google hızla büyüyecek; 2000 yılında Google Adwords isimli reklam sistemi, 2004’te G-mail, 2004-2005’de dijital haritalama markası Keyhole’u alarak, Google Maps ve Google Earth’ü hizmetimize sunacaktır. , 2006’da You-tube’u satın alacaklar, 2005’de ayrıca, NASA ile birlikte Google Moon ve Google Mars aplikasyonlarını, 2007’de Android’i, 2008’de Google Chrome’u dünya ile tanıştıracaklardır.
Google Alt Marka Oluyor
2 Ekim 2015 tarihinde Google satın aldığı ve kurduğu diğer markalar ile birlikte “Alphabet” adı altında oluşturulan yeni sistemin en büyük alt markası olur. Alphabet markası altında, birbirinden bağımsız olarak; akıllı ev teknolojileri, sağlık, modern – sağlıklı şehircilik, enerji, internet erişimi, yatırım, danışmanlık, yapay zeka konularında araştırma-geliştirme ve hizmet amaçlı şirketler kurulur.
Bugün Alphabet’e bağlı kuruluşlarda toplam 75,606 kişi çalışmaktadır. Alphabet web sitesi verilerine göre Alphabet’in 31 Mart 2017 tarihi itibarı ile gerçekleştirdiği rakam 24,750 milyar dolar. Elde edilen net gelir ise 6,568 milyar dolar. Larry Page 2016 yılı verilerine göre dünyanın en güçlü CEO’su. Google ise dünyanın en güçlü markaları sıralamasında sürekli Apple ile yarış halinde.
https://abc.xyz/ alphabet resmi web sitesinde Larry Page Alphabet’e geçiş ve genel düşünceleri ile ilgili şunları söyler:
… ” en başından beri daha iyi, daha önemli ve daha anlamlı işler için kaynaklarımızı harcamaya çabaladık” … “yaptıklarımız bir sürü insana çılgınca geldi. Şimdi bu çılgınca işlerin birçoğunun milyarlarca kullanıcısı var. Hala birçok insanın çılgınca dediği şeyleri yapmaya çalışıyoruz ve hepsiyle ilgili müthiş heyecanlıyız”
…”Alphabet ismini sevmemizin nedeni dili tanımlayan harflerin tümünün ismidir alfabe ve bu insanoğlunun en önemli icatlarından biridir ve bizim Google aramalarındaki indeksimizin temelidir. ” …
…”Çok heyecanlıyız, hırslıyız, uzun dönemli bakıyoruz, büyük ortaklarımız var, saydamlığımız ve açıklığımız artıyor, kaynaklarımızı doğru noktalara ve fırsatlara yönlendiriyoruz, Google’a daha faza fokuslanıyoruz ve umuyoruz ki tüm bunların sonucunda elimizden gelen en fazla insan hayatının gelişimine katkıda bulunuyoruz. Daha iyi ne olabilir ki?”…
Google’ın hikayesi bu ama asıl beni ilgilendiren, heyecanlandıran ve Google’ı sevmemi sağlayan kısım ikinci bölüm, okumanızı çok isterim:
Google: ” Doğru olduğunu bildiğimiz on şey ” – 2
Google’ın Felsefesi için tıklayınız.
Yazıda Kullanılan Görsel Kaynaklar ve Alıntı Kaynakları: https://smallbusiness.yahoo.com/advisor/brief-history-google-192150025.html http://www.nedir.com/google#ixzz4tQyrm369 https://tr.wikipedia.org/wiki/Google https://www.google.com.tr/about/ https://fedotov.co/google-companies/ http://www.groveis.com/5-companies-that-have-gone-google-and-why/ http://www.nedir.com/google https://www.linkedin.com/pulse/short-history-google-ivijan-stipic/ http://dailycontributor.com/google-founders-to-sell-10-million-shares/10923/ http://www.letsintern.com/blog/inside-google-office/ http://www.bandt.com.au/media/google-creates-new-company-alphabet-where- google-is-a-subsidiary https://www.ovrdrv.com/wp-content/uploads/2013/07/Google-World-Infographic- by-Overdrive-Interactive.jpg http://www.knctlab.com/blog/google-becomes-alphabet-what-why-and-how http://www.businessinsider.com/chart-of-alphabet-google-parent- company-infographic-x-gv-2016-1 https://www.google.com/intl/tr/about/ https://onedio.com/haber/18-dogum-gunu-serefine-internet-dunyasinin-krali- google-sirketinin-kisa-tarihi-594219 https://www.trhaberler.com/onemli-gunler/iste-dunyanin-bilgisini- depolayan-google-ve-kurulus-hikayesi-h277433.html http://dailycontributor.com/google-founders-to-sell-10-million-shares/10923/ https://www.ovrdrv.com/google-world-infographic/ https://www.eritela.com/dunyanin-en-guclu-10-ceosu/ https://www.forbes.com/powerful-brands/list/#tab:rank https://abc.xyz/ https://www.forbes.com/sites/noahkirsch/2016/12/14/worlds-most-powerful- people-ceos/#58a3146523f5
“Yangın” Bilmecesinin Cevabı: Kapılar dışarı değil içeriye doğru açılıyormuş. İnsanlar panik ile sıkıştıkları için kapıyı kendilerine doğru çekememişler. Olaydan sonra Tüm kamuya ait binalarda dışarıya doğru açılan kapılar yapılabilmiş. Tüm hatalı kapılar değiştirilmiş.