Türkçeyi Doğru Kullanalım ! Ama Nasıl? 

 

Dil bilgisi kuralları ile kafamız oldukça karışık!

Daha bu başlıkta bile kafam karışıyor, çocuğa nasıl öğreteyim?  “Türkçe” özel isimse ve “T” büyük harfle yazılıyorsa … “Türkçeyi doğru kullanalım!” derken “yi” eki kesme işareti ile ayrılmaz mı mantıken? Ayrılamıyor.  Doğru kullanalım kullanmasına da nasıl?  Eğer sürekli kurallar değişirse, bazı kurallar mantığa uymazsa,  “şu, şu, şu şöyle ama bir tek bu şirin küçük kelime alışılageldiği için böyle” diyorsa TDK, mantık görmezden gelinirse neye göre doğru kullanalım Türkçeyi? İnsan kendi dilinin kurallarını mantığına oturtup uygulayabilmeli.

Geçen yıl kızıma Türkçe çalıştırırken: satır sonuna gelen kelimeyi kısa çizgi ile bölüp aşağıya alma konusuna geldiğimizde oldukça şaşırdım: ba-şöğ-ret-men , il-ko-kul, ha-nım-e-li diye ayırmamız gerekiyormuş.   Ben bildim bileli her türlü kelimeyi hecelerine göre ayırırım yani bana göre doğru olan: baş-öğ-ret-men mesela.  Neymiş Türkçede hiçbir hece sesli harfle başlayamazmış.  Başlıyor işte! Neden bu üç beş kelimeye ayrı kural koyuluyor da “hecelere göre bölün kardeşim zaten diliniz çetrefilli” denmiyor ?

Yine bu sene öğrendiğim başka bir kural:  Kurum, kuruluş adı gibi özel isim kısaltmalarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılırken bunların uzun yazılışları  ayraç ile ayrılmıyorlar ! Örneğin: “TDK’ya gidiyorum” yazmalısınız ama eğer ki kısaltmayı uzatırsanız tüm saygınlığını ve özelliğini yitiriyor! :  “Türk Dil Kurumuna gidiyorum” da “na” ekini kesme ile ayıramıyoruz.  Daha garibi TDK’nın  şu açıklamasına göre: “… kesme işareti… Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Türk Dil Kurumu Başkanı’na gibi.  Yani Türk Dil Kurumuna gelen ek kesme ile ayrılmıyor ama başkanına gelen ek ayrılıyor.

Yaaa işte böyle… ( İnanmazsanız TDK’ya bakın ) Şimdi anlatalım bakalım çocuklarımıza. 

Bu kuralları kim neye göre koyuyor, değiştiriyor bilemiyorum.

 


 

“Adam ve Karısı” Bilmecesinin Cevabı: Adamın 50. yaş günüdür. Eşi adamı yemeğe çıkarır. Adam eşini sevmemektedir, onu öldürüp yeni bir hayata başlamak için plan yapar. Yemekten döndüklerinde kavga etmeye başlarlar ve adam profesyonlce yaptığı plana sadık kalamaz sinirle eşini vurup öldürür. Panik içinde kapıyı açar, içeriye eşini taşıyarak girer. Işıklar yanar. tüm arkadaşları hep bir ağızdan “Sürpriz ! Mutlu Yıllar” diye bağırır. Eşi adama sürpriz doğum günü hazırlamıştır. Adam bir kurşun da kendi kafasına sıkar.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

GÜVENLİK KODU *