Tam Buğday Unlu Ev Ekmeği – Evde Ekmek Yapımı
Kırmızıfincan’da sürekli yorumunu gördüğünüz can dostum Aslı, ekmeğini sürekli evde yapıyor ve bana “sen de yap” deyip duruyordu. Valla açıkçası etraf ekmek fırını fışkırırken ve fırınlarda her gün yeni bir ekmek türü ile karşılaşırken evde ekmek yapmak pek de cazip ve mantıklı gelmiyordu. Bir de “yapılması için makinesi olan bir şey, artık siz düşünün zorluğunu” düşüncem vardı (gerçi yoğurt da öyle ama yapması kolay, hımmm Türk kahvesi, tamam vazgeçtim bu tezimden). O yüzden denememiştim. Geçen hafta Aslı bize geldi, beraber yaptık. Dün de ben yaptım. Çok da güzel oldu. Bütün aile hapur küpür yiyoruz.
Malzemeler
– 1 kg. tam buğday unu
– 2 paket kuru maya
– 3 bardak ılık su
– 1 tatlı kaşığı toz şeker
– 1 çorba kaşığı zeytinyağı
– 1 tatlı kaşığı tuz
– İçine koymak için dilediğiniz malzeme: mesela ben ay ve kabak çekirdeği içi, ruşeym, keten tohumu koydum. Ruşeym buğdayın en üstündeki en tepesindeki, tohumun çimlenmesine yol açan bölüm. Bol lif içerir, buğdayın vitamin ve mineral bakımından en faydalı bölümüdür.
Mayanın Hazırlanışı:
2 paket kuru mayayı çukur bir kaba boşaltıyoruz. 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 bardak ılık su ile karıştırıyoruz. 2-3 dakika bekliyoruz, maya çalışıyor. Biraz köpükleniyor.
Genişçe bir kaba döktüğümüz 1 kg unun ortasını açıp mayayı döküyoruz. Yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz. Sonra 2 bardak ılık suyu yavaş yavaş yoğura yoğura karışıma döküyoruz. İyice yoğuruyoruz.
Hamurun Hazırlanışı
İyice karışınca önce 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip yine yoğuruyoruz. Sonra da bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip yoğuruyoruz. Bu defa epey bir yoğuruyoruz. Elleriniz kollarınız biraz acıyor. 10-15 dakika yoğuruyoruz.
Derin ve geniş cam bir kabı önce elimizle hafifçe zeytinyağı sürüyoruz ve hamuru buraya alıyoruz. Kabın üzerini hava almayacak şekilde streç film ile kapatıyoruz. Hamuru mayalanması için önceden en düşük derecede çok az ısıttığımız fırına koyuyoruz. Aslı’nın değimi ile ” çok sıcak bir yaz günü gibi” olacak fırının içi. Yoksa pişiverir hamur, ekmek kabarmaz, içi pişmez… ammannn dikkat! 20 dakika mayalanınca tekrar alıyoruz.
Mayalanmış hamuru yoğuruyoruz. Zaten hamur fırından çıkınca şişmiş ve yumuşamış olacak, yoğurması çok daha kolay. … Veee işte şimdi içine eklemek istediğiniz tüm malzemeyi döküp 5-10 dakika daha yoğuruyorsunuz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine hamuru yerleştiriyoruz.
Biz ikiye bölüp biri yuvarlak biri ince uzun iki ekmek yaptık ama şişecekleri için birbirlerinden biraz uzak yerleştirmelisiniz. Üstlerine nemli birer bez örtüp 20 dakika kadar bekliyoruz ve bu sırada hareket ettirmiyoruz.
180 derece ısınmış fırında turbo ayarlarında 30-35 dakika pişiriyoruz. Ekmek pişince çıkarıyoruz. Fırın ızgarasının üzerine koyuyoruz ki soğurken altı ıslanıp yumuşamasın. Soğuyunca streç film ile sarıyoruz.
Afiyet Olsun.